Klederdracht

Sfeerbeelden van het thema

 DSC03145  DSC03111 DSC03139
 

DSC03142

 

DSC03138

 

DSC03133

 

DSC03132

 

DSC03130

 

DSC03128

 

Geen laarzen of winterjas … een verhaal van Annemarie en Hannelore uit 6A

Wij zijn van in het begin van het schooljaar reeds bezig met ons schoolproject rond Sri Lanka. Al heel wat dingen hebben we ontdekt over dit land. Zo zijn er toch heel wat andere gewoontes dan bij ons…

Dat maakt het wel heel interessant en wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig om nog meer te vernemen over Sri Lanka waar onze vroegere directeur, juf Sabine nu woont.

We hebben geleerd dat Sri Lanka een heel ander klimaat heeft dan België. Bij hen is het bijna altijd warm, maar zij hebben ook een regenseizoen. Aangezien zij in een heel ander klimaat leven, is hun kledingkeuze natuurlijk ook anders. Sri Lankanen hebben geen laarzen of winterjas nodig. Zij dragen best frisse kleding die hen beschermt tegen de hitte.

Uniformen        Sari        Sarong        Open bloesjes        Blote buik…       Klederdracht in Sri Lanka                 

Wij gaan het met jullie hebben over de klederdracht. We zijn het gewoon van dagelijks een losse broek of een vrolijk rokje te dragen. Maar in Sri Lanka is dat helemaal anders. Om naar school te gaan, zijn zij verplicht een uniform te dragen, ze dragen dus allemaal dezelfde kledij. 

De meisjes dragen een wit kleed van katoen met korte mouwen, want als ze een kleed met lange mouwen zouden dragen, dan zouden ze het veel te warm hebben. De jongens dragen een wit hemd met een donkerblauwe short.

In Sri Lanka is het namelijk veel warmer dan bij ons. De temperaturen schommelen daar tussen de 25° en de 38°.

Buiten de school dragen ze open bloesjes, liefst van katoen of zijde, vooral niet te heet en met vrolijke kleuren. Voor feesten of speciale gelegenheden hebben zij zoals de meeste van ons nog andere kledingstukken.

De vrouwen in Sri Lanka dragen een mooie sari die bestaat uit twee delen: een boven- en onderstuk. Deze stukken worden samengehouden door een mooi stuk stof. Hun buik laten ze natuurlijk bloot. Juf Veerle en juf Inge hadden er mooie meegebracht uit Sri Lanka.

De mannen dragen een feestelijke sarong die bestaat uit een kleurrijke doek die rond hun middel is gewikkeld. Daarover dragen ze een hemd of gewoon een T-shirt.

In de sporthal kregen wij een mooie modeshow te zien zodat iedereen van de school zich hun kledingstijl kon voorstellen.

Zo, nu weten jullie ook weer wat meer over de klederdracht in Sri Lanka. Hopelijk zullen we samen nog veel geld voor hen verzamelen zodat ze nog een beetje beter Engels kunnen praten om zo gemakkelijker te kunnen leven in de toekomst.

Wij zijn benieuwd naar wat we nog gaan bijleren over Sri Lanka!